Vad betyder snittränta?

Vad betyder snittränta?

Snittränta är den genomsnittliga bolåneränta som en bank har gett till sina kunder under en viss period. Från och med den 1 juni 2015 infördes en regel från Finansinspektionen som innebär att alla Sveriges banker som erbjuder bostadslån måste offentliggöra sina snitträntor på bolån. Syftet med regeln är att öka transparensen på bolånemarknaden.

Vad är snittränta

Varför finns det en snittränta?

Som nämnts ovan finns det numera en regel i Sverige som innebär att svenska banker ska vara offentliga med sina snitträntor på bolån. Anledningen till detta är att du som kund ska ha någonting att jämföra med när du ska välja bank och förhandla om ditt eget bolån.

Vad som dock är viktigt att vara medveten om är att snitträntan inte alltid ska ses som ett bra erbjudande. Snitträntan är precis vad den låter som, ett snitt, och i många fall kan du som kund få en lägre ränta än så.

Om du exempelvis väljer att börja månadsspara, teckna försäkringar eller anta andra tjänster som banken erbjuder är det möjligt att du kan bli erbjuden en lägre ränta än snitträntan. Om du har en hög kontantinsats är sannolikheten också stor att du får en bättre ränta än snitträntan.

Hur räknas snitträntan ut?

Snitträntan räknas ut genom att man tar ett genomsnitt av samtliga nya bolån hos en viss bank under den senaste månaden. Vad som också kan räknas in i snitträntan är sedan tidigare befintliga bolån hos banken men där villkoren har förändrats, exempelvis genom en ny rabatt eller räntesats för kunden.

Snitträntorna ska publiceras både för bolån med rörlig ränta och för bolån med fast ränta. Det ska alltså framgå tydligt hur snitträntan ser ut beroende på bindningstid, exempelvis tre månaders rörlig ränta, ett års bindningstid eller fem års bindningstid. 

Varje bank ska även kunna redovisa hur deras snitträntor har sett ut tolv månader tillbaka i tiden. All information ska vara tillgänglig på bankens hemsida.

Nedan ser du ett exempel på hur snitträntan bör redovisas på bankens hemsida:

Bindningstid Snittränta Senast ändrad
3 mån 1,96 %  2016-03-23
1 år 2,02 % 2016-06-30
2 år 2,05 %  2016-03-23
3 år 1,99 % 2016-03-23
5 år 2,46 % 2016-03-23

Observera att räntesatserna och datum för senaste ändringen i tabellen ovan bara är exempel.

Hur kan man som kund använda sig av snitträntan?

Om du är intresserad av att teckna ett bolån men inte vet vilken bank du ska vända dig till kan snitträntan vara en bra utgångspunkt. Gå in på varje banks hemsida och jämför snitträntorna. Därefter kan du välja ut några av de banker du tycker verkar ha bäst erbjudande och ringa runt till dem.

Vad som är bra att veta är dock att snitträntan inte är det enda du behöver ta ställning till. Olika banker kan ha väldigt olika villkor och avtal i övrigt.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %