Vad är uppläggningsavgift?

Vad är uppläggningsavgift?


Uppläggningsavgift är en engångsavgift som kredittagaren kan ta ut när ett lån tecknas. Det är även vanligt att uppläggningsavgift förekommer när en vara ska betalas på delbetalning. Är det mindre belopp som ska lånas/delbetalas bör man kontrollera uppläggningsavgiften noga då det kan bli en onödigt hög kostnad.

Tar alla kreditgivare ut en uppläggningsavgift?

Det är relativt vanligt att kreditgivare tar ut en uppläggningsavgift i samband med att ett lån tecknas. Men det finns även kreditgivare som valt att aldrig ta ut denna avgift.
En del har uppläggningsavgift men med tillägget att de som är ”förmånskunder” hos banken slipper betala avgiften. Vad som krävs för att bli förmånskund varierar mellan de olika bankerna men generellt krävs ett större bankengagemang.

När betalas uppläggningsavgiften?

Det vanligaste är att uppläggningsavgiften ska betalas på den första fakturan som skickas ut till låntagaren. Detta gäller då utöver gällande räntekostnad och amortering på lånet.


Hur stor är uppläggningsavgiften?

privatlån är uppläggningsavgiften mellan 0 och 500 kr. I och med att både räntenivå och övriga kostnader (ex. uppläggningsavgift) varierar mellan olika kreditgivare är det bäst att jämföra den effektiva räntan. Det är en räntesats som visar den totala kostnaden för lånet per år utifrån ränta och samtliga avgifter.

Är det bättre att välja lån utan uppläggningsavgift?

Om ett lån på ett större belopp ska tecknas så kommer uppläggningsavgiften spela mycket liten roll. De som tecknar bolån kan förvänta sig en uppläggningsavgift på minst 500 kr och ofta betydligt mer. Men är det ett lån på 500.000 kr innebär detta att uppläggningsavgiften är 0,1% av lånebeloppet.
De som däremot tecknar lån på lägre summor kan tjäna på att välja lån utan denna avgift. Om ett lån tecknas på 20.000 kr och uppläggningsavgiften är 495 kr är detta ca 2,5% av lånesumman.
Det är främst när varor köps på avbetalning som uppläggningsavgiften blir mycket hög i förhållande till lånad summa. Ett flertal klädföretag, elektronikföretag och reseföretag erbjuder sina kunder att delbetala sina inköp under ett flertal månader. Detta kan ofta ske räntefritt men mot att uppläggningsavgift och aviavgifter betalas. Ett exempel är att uppläggningsavgift på 495 kr samt aviavgift på 29 kr/mån tillkommer vid avbetalning. Är det en vara för 5000 kr som köpts gör detta att dessa avgifter står för mer än 10% av beloppet. Det är av denna anledning som det många gånger är bättre att teckna ett privatlån för att finansiera inköpet. Detta trots att delbetalningen är räntefri.


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,24 %