Vad är upplysningscentralen?

Vad är upplysningscentralen?


Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största affärs- och kreditupplysningsföretag. Privatpersoner förknippar främst UC med att de levererar kreditupplysningar till företag inför att ett lån eller en kredit ska tecknas. Men företaget har betydligt fler tjänster – både mot privatpersoner och företag.

Vilka är Upplysningscentralen?

Upplysningscentralen (oftast kallad enbart UC) har fyra storbanker som huvudägare, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. De har sedan 1977 arbetat med att leverera relevant information för att privata företag, offentlig sektor och privatpersoner ska ta rätt affärsbeslut. Inom UC-koncernen finns bland annat UC Allabolag AB, UC Bostadsvärdering AB samt UC Kreditinformation AB.

Vad har UC för tjänster för företag?

De affärsområden som UC arbetar med mot företag är Affärsoptimering, Marknadsinformation, Kreditinformation, Bostadsvärdering, Utbildning och Aktiebok. Ett exempel är tjänsten Marknadsinformation där UC hjälper företag att hitta nya kunder, vårda befintligt kundregister och skapa verktyg för bättre kunskap om befintliga kunder.

En annan tjänst är UC Risk Företag som är en kreditbedömningsmodell för företag. Bedömningen sker dagligen på bevakade företag och avgör hur stor risken är att företaget ska hamna på obestånd inom 12 månader. De företag som har högsta kreditnivån kan visa upp detta för sina kunder på sin webbplats med sigillet ”UC Guld”. Ett tecken på att företaget har mycket gott kreditbetyg vilket ökar chansen till att det är en trygg partner att genomföra affärer med.

Vad har UC för tjänster för privatpersoner?

De tjänster som UC erbjuder privatpersoner bygger främst på den stora källa information som företaget har tillgång till. Det går exempelvis att få ut exakt samma information som kreditbolag får när de tar en kreditupplysning. Du kan även se eventuella betalningsanmärkningar och när dessa försvinner samt se vilka företag som senaste genomförde en kreditupplysning på dig.

Utöver informationstjänster erbjuder även UC tjänster som minskar risken för ID-stöld samt tjänster som gör att man kan spärra värdehandlingar eller sitt eget personnummer. Ett exempel är tjänsten Bedrägerispärr som innebär att man kan spärra sitt personnummer hos UC under två veckor. Detta gör att någon kreditupplysning inte kan ske hos UC och fyra samarbetande kreditupplysningsföretag. Det är en spärr som rekommenderas i det fall man är utsatt för ett bedrägeri eller har fått sin identitet kapad.

 


Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %

Jämför låneerbjudande - Ansök här

Privatlån med ränta från 2,90% Bolån med ränta från 1,28 %