Consector Förklarar
Bättre ekonomi i fyra steg

Bättre ekonomi i fyra steg

Långa uträkningar, hundratals kvitton och stora Excel-ark är långt ifrån nödvändigt för att få koll på kronorna. En enkel genomgång är det perfekta första steget till bättre ekonomi.


Du behöver:

15 minuter och någon form av ekonomisk överblick. Det får du förslagsvis genom att logga in på din internetbank, där det oftast finns en tydlig kontoöversikt.

1. Använder du autogiro?

Om du gör det blir första tipset att kika igenom vad som egentligen betalas via autogiro. Är det någon form av abonnemang, exempelvis för tv, film, musik eller telefon, kan det vara värt att revidera och omvärdera dessa. Risken är väldigt stor att du just nu betalar överpris för något du inte ens använder. Kanske har du inte längre samma behov av ett stort tv-utbud, då du istället väljer att streama filmer genom andra tjänster? I så fall finns det hundralappar att spara varje månad! Det lönar sig tyvärr väldigt sällan att vara trogen kund idag, istället kan du spara pengar genom att aktivt byta mellan olika former av abonnemang och fånga de tillfälliga erbjudanden. Om du idag inte använder autogiro rekommenderar vi att du ansluter regelbundna stora och medelstora utgifter till denna funktion för att skapa en tydlighet i ekonomin. Genom att denna typ av utgifter automatiskt dras från kontot kan du vara trygg med att viktiga fakturor betalas och att resterande pengar på kontot är fria att spendera.

2. Använder du kreditkort och avbetalning?

Du känner säkert till att räntorna för dessa typer av betalning är onödigt dyra. Särskilt dyrt blir det om du någon månad, av någon anledning, inte skulle ha möjlighet att betala. Hur mycket tid la du egentligen på att jämföra kreditkort när du skaffade det? Det är väldigt få som gör ordentlig research och därmed har det bästa tänkbara kreditkortet baserat på livsstil och betalningsförmåga. Här kan du hitta det kreditkort som är bäst för dig. Ser du någon utgift som känns lite extra stor och obekväm? Mest troligt är det räntekostnader som pressat upp beloppet och du spenderar nu pengar på något abstrakt som du istället hade kunnat använda till härlig vardagslyx. Har du några eller ett flertal utgifter kopplade till räntor kan du omvandla alla dessa till en lägre utgift, genom att baka ihop lånen och på så sätt sänka räntan och den totala kostnaden. Det finns pengar att spara genom att klumpa ihop krediter och lån, läs mer om det här.

3. Har du koll på hushållskassan?

Att ha någorlunda koll på hur mycket pengar som spenderas på mat och dylikt är viktigt, framförallt kopplat till hur mycket mat du sedan slänger. Att spendera pengar på mat är i sig inga konstigheter, det måste man ju faktiskt göra, men hur mycket av dessa matvaror kastar du egentligen i soporna? Enligt en uppskattning från Konsumentföreningen Stockholm slänger en tvåbarnsfamilj mat för över 8000 kronor om året. Gör det till en vana att kika igenom kyl och frys varje vecka för att planera meny efter sådant du redan har hemma. Handla rätt mängd råvaror till din matlagning och spara en massa pengar – så enkelt är det faktiskt. Det finns massvis med bra recept online och i appar när inspirationen tryter. Och är du duktig på att hålla hushållsbudget kan du med gott samvete unna dig något extra gott emellanåt.

4. Äger du din bostad?

Om du nyligen köpt bostad är bolåneräntan troligtvis din största utgift varje månad. Att direkt lyckas sänka räntan hos den bank du redan har är i regel väldigt svårt, istället är det lönsamt att vända blicken mot andra banker och ställa olika erbjudanden mot varandra. Du kan helt enkelt tjäna på att inte vara trogen din bank. Ofta är det de mindre bankerna som har högst kundnöjdhet, men dem kan vara svårare att hitta. Vi jämför banker och förhandlar räntan åt dig, då vi vet att det kan kännas svårt och besvärligt. Genom att uppmärksamma höga bolånekostnader och välja att ifrågasätta dessa kan du spara tusenlappar – du behöver inte ens hantera de besvärliga delarna om du inte vill det.


Glöm inte!

Din privatekonomi är just din – jämför dig inte med andra. Vår personlighet avspeglas starkt i hur vi känner gällande ekonomi och även hur vi hanterar den. Det viktigaste du kan göra är faktiskt att sätta dig ner några minuter och kika igenom var kostnaderna ligger. Agera på sådant som känns olustigt och dyrt för att snabbt förbättra din ekonomi. Vi hjälper dig gärna till bättre ekonomi och härligare vardag!