Consector Förklarar
Donald Trump som president – så påverkas din plånbok

Donald Trump som president – så påverkas din plånbok

Idag vaknade världen upp till ett oväntat valresultat från USA. Det amerikanska folket har sagt sitt och Donald Trump vann presidentvalet. Valet i USA påverkar ekonomin såväl i landet som internationellt och många ställer sig frågan vad resultatet får för betydelse för vår enskilda ekonomi?

Som världens största ekonomi är det ingen nyhet att det som händer i USA påverkar resten av världen. USA har en central roll i den internationella penningpolitiken som har en generell inverkan på ekonomin. Företag som exporterar till USA och har direkta kopplingar påverkas givetvis ännu mer.

Volatilitet på börsen
Stockholmsbörsen öppnade skakigt den 9 november och börsen kommer med stor säkerhet att vara osäker ett bra tag framöver. Oväntade förändringar gör att börsen blir skakig. Ovissheten kring hur Trump kommer att sköta landets ekonomi återspeglas i en marknad som kommer att pendla mer än vanligt på kort sikt.

Svenska jobb
USA är vårt lands tredje största exportmarknad efter Tyskland och Norge. Trump har sedan tidigare uttalat sig negativt om frihandeln och beroende på vilka förslag han driver igenom kan svenska företag drabbas. 8 procent av vår varuexport och 10 procent av tjänsteexporten går till USA, hur kraftig skadan blir återstår att se. Många svenska storbolag kommer säkerligen drabbas av Trumps makt.

Kronan tappar mot dollarn
Precis som börsen så påverkas vår valuta av osäkerhet. Mindre valutor drabbas mer än större och just nu kostar en dollar en bit över 9 kronor vilket är mer än vad det gjort de senaste fem åren.

Ränta på lån
Det är svårt att säga vad som händer med räntan med Trump som president. Prognosen är att vi kommer ha en fortsatt låg ränta under en tid framöver. Trump har flera skattepolitiska förslag som han vill driva igenom, om de får effekt och stimulerar ekonomin kan den amerikanska motsvarigheten till Riksbanken – Fed – behöva höja räntan för att förhindra utvecklingen. I praktiken kan räntehöjningen ske redan 2017 och i det scenariot skulle EU och Sverige följa efter.

En räntehöjning från Riksbanken skulle innebära en höjning av räntan på många lån, mest kännbart blir det för dig som har ett bolån. Skulle du klara av en räntehöjning på 5%? Om inte är det god tid att se över dina utgifter och kanske öka sparandet. Generellt sätt brukar man säga att man ska ha två månadslöner i buffert.  Finns det något du kan göra idag för att underlätta framtidens ekonomiska ovisshet?

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 1,15 % för bolån och 2,95 % på privatlån.

  1,15 % motsvarar en effektiv ränta på 1,16 %. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Consector betalar du ingen uppläggningsavgift för bolånet och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare
  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort