Consector Förklarar
Ta ett privatlån – så funkar det

Ta ett privatlån – så funkar det

Köpa ny bil, uppgradera båten, renovera huset eller bjuda in till bröllop? Ibland behövs ett privatlån för att finansiera det du drömmer om. Här listar vi några bra saker att tänka på när du behöver låna pengar.

 

Ett privatlån, ibland även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet för banken. Till skillnad från ett bolån behöver du inte pantsätta något för att ta ett privatlån, vilket gör att räntor och amorteringskrav ser annorlunda ut för privatlån jämfört med bolån. Eftersom du inte pantsätter något för att ta ett privatlån kan du inte heller binda räntan, istället styrs räntesatsen av reporäntan – Riksbankens nationella styrränta. Bankerna sätter också räntan baserat på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

 

När du tar ett privatlån är det helt upp till dig att bestämma vad pengarna ska användas till. Du behöver ett ekonomiskt tillskott för att gå en utbildning, finansiera kontantinsatsen för husköpet eller renovera sommarstugan. Ibland kan det också löna sig att ta ett privatlån för att lösa flera mindre krediter och skulder, och istället samla allt till ett och samma lån.

 

Så mycket kostar ett privatlån
Den totala kostnaden för ett privatlån baseras på lånebeloppet och återbetalningstiden, men också av den effektiva räntan. Med det menas den nominella räntan plus alla tillkommande avgifter för uppläggning och avisering. Många banker och långivare marknadsför sin nominella ränta medan den effektiva räntan med alla kostnader inräknade oftast är uppgifter som är svårare att få tag på. Därför är det alltid en god idé att noga se över alla avgifter innan du tecknar ett lån, villkoren kan nämligen skilja sig avsevärt mellan olika aktörer.

Utöver själva räntan på lånet är det också viktigt att jämföra löptiden, det vill säga hur lång tid du har på dig att betala tillbaka på lånet. Hur snabbt du amorterar av lånet påverkar hur hög månadskostnad du får. Betalar du av snabbt blir totalkostnaden lägre eftersom du betalar ränta under en kortare period. Vilket upplägg du föredrar beror på din budget. Hur mycket har du råd att betala varje månad utan att hamna i ekonomisk knipa?

 

Räkna ut den effektiva räntan
Säg att du vill låna 200 000 kronor till att bygga ut fritidshuset. Du blir erbjuden en ränta på 7 procent och lånet ska betalas av varje månad, inklusive uppläggningsavgift och aviseringskostnader landar den effektiva räntan på 13 procent. För att räkna ut årskostnaden för lånet tar vi lånebeloppet gånger den effektiva räntan, alltså 200 000 x 0.13 = 26 000 kronor. En summa på 26 000 kronor är alltså vad det årligen kostar dig att ta ett lån på 200 000 kronor med en effektiv ränta på 13 procent.

Vad som är ett billigt lån och inte är alltså svårt att säga eftersom det beror på vilken typ av lån du ska ta, men att räkna in alla olika kostnader när du gör en låneberäkning är A och O för att få en så rättvis bild som möjligt. Consector hjälper dig att jämföra olika alternativ och tar reda på den effektiva räntan åt dig. Utifrån de angivna villkoren beräknar lånekalkylatorn den effektiva räntan och ger dig uppgifter om den totala lånekostnaden inklusive alla olika avgifter.

 

Låna med betalningsanmärkning
Många tror att det inte går att ta ett privatlån med en betalningsanmärkning. Men faktum är att det finns flera banker och långivare som lånar ut till personer med betalningsanmärkning. Samma sak gäller för personer med A-kassa som huvudsaklig inkomst. Hos flera banker kan det vara svårt att få låna pengar, men det finns de som gör individuella bedömningar. Oavsett hur bankerna bedömer din lånesituation görs alltid en kreditkontroll eftersom både banker och Consector eftersträvar en sund och kontrollerad utlåning.

 

Förhandla banklån online
Consectors lånekalkyl är ett värdefullt verktyg när du ska räkna ut kostnaden för ett privatlån. Den digitala tjänsten ger dig möjlighet att upphandla banklån direkt från din dator, mobil eller surfplatta. De flesta banker och långivare betalar dessutom ut pengarna direkt till ditt konto inom några dagar. Inga anbud är bindande och du kan förkasta låneerbjudandet utan kostnad. Med hjälp av Consector kan du utan kostnad omförhandla, upphandla eller jämföra dina blancolån och privatlån för att hitta det billigaste alternativet. En annan fördel med att använda Consectors lånekalkyl är att du får en tydlig avbetalningsplan. På så vis ger du dig själv bättre förutsättningar för att skapa en mer ekonomiskt hållbar vardag. Lånebeloppen ligger på mellan 10 000 kronor upp till 600 000 kronor, och räntan kan variera mellan 3 och 30 procent.

För att ta ett privatlån krävs att du är 18 år och bokförd i Sverige sedan minst 12 månader tillbaka. Du behöver också ha en bruttoinkomst på 110 000 kronor samt vara skuldfri hos Kronofogden.