Consector Förklarar

Reporäntan oförändrad, -0,50%

Riksbanken meddelade idag den 15 februari att reporäntan blir oförändrad och ligger kvar på – 0,50%. Reporäntan är en del av Riksbankens verktyg för att stimulera ekonomin och nå inflationsmålet på 2%. För att inflationen ska kunna stabiliseras på runt 2% krävs det ett fortsatt starkt konjunkturläge och att kronan inte stärks för snabbt.

När ska man binda sina lån?
Enligt Riksbanken räntebana kommer reporäntan att ligga kvar på minus, åtminstone fram till 2019. Idag flaggade man för att långsamma höjningar inleds först 2018. Flera saker påverkar räntebeslutet, till exempel ränteläget i omvärclden – inte minst i USA – och det är därför svårt att förutspå exakt hur ränteutvecklingen kommer se ut i Sverige.

Bankernas snitträntor på tre månaders rörligt bolån ligger för närvarande mellan ungefär 1,3 procent och 1,7 procent, vilket är väldigt låga nivåer historiskt. Som jämförelse räknar bankerna med en kalkylränta på mellan 5 procent och 8 procent. Om du har marginal i din ekonomi och klarar av en bolåneränta på 5% behöver du inte agera direkt. Har du där mot en låg, obunden, ränta idag och en tunn budget, så kan det vara bra att se över vilka alternativ det finns för dig att binda lånen. Kom ihåg att du inte behöver binda hela bolånet, du kan dela upp det i flera lån och binda några av dem.

Att binda räntan är en försäkring
Att binda räntorna är som en försäkring – om den är kostnadsfri är det väldigt bra, om det kostar några tusenlappar i månaden är det inte lika bra. Om du har bundit räntan vet du vilken kostnad du kommer ha under en tid framöver, men historiskt har man 3-månaders räntan haft lägst kostnad i snitt.

Ansök

  Ditt Önskade lånebelopp Fyll i önskat lånebelopp
  Dra i reglaget
  Återbetalningstid Fyll i antal år/lånetid för ditt lån
  Ungefärlig månadskostnad
  Kr/mån*

  *Den lägsta räntan som erbjuds av Consectors samarbetspartners är 2,95 % på privatlån. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,95 % - 18,95 %. Consector samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 15 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 495 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Högsta effektiva ränta vid lån på 10 000 kr med ett års återbetalningstid är 35,68%. Annuitetslån på 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

  Bolån Consector
  Ansök om bolån

  Låna till din nya bostad eller omförhandla dina befintliga bolån. Consector hjälper dig att hitta bästa möjliga villkor och lägre kostnader.

  Gå vidare

  Kreditkort Consector
  Finn det perfekta kreditkortet!

  Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Consector hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov.

  Ansök om kreditkort