Lån till studier utan CSN? Consector hjälper dig till ett privat studentlån!

 • Studielån från 2,90% ränta
 • Låna upp till 600 000 SEK till studier
 • Jämför 30 banker & kreditinstitut

Vi på Consector förhandlar Studielån åt dig. Du behöver bara fylla i en ansökan, så jämför vi bankernas lån & räntor – kostnadsfritt & endast en kreditupplysning.

Consector Låna med låg ränta – Tryggt och säkert

Få låneerbjudanden från upp till 30 banker

Ange det belopp du vill låna inklusive befintliga lån du vill lösa. Du kan låna mellan 10 000 - 600 000 kr.
Kostnad ca: Kostnad: 0 kr / mån
Kostnaden är ett endast ett exempel.
Tips för att få ned månadskostnaden:
 • Sök lånet över fler år
 • Lägg till en medsökande
Belopp för att lösa lån: Belopp till annat:

Få låneerbjudanden från upp till 30 banker!

Säkert & kostnadsfritt
Genom att skicka in ansökan godkänner jag Consectors villkor*

* Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar. Återbetalningstid 1-18 år. Ex. annuitetslån 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

Vad är Studielån?

Studielån är den del av studiemedlet från CSN som utbetalas som lån. Studiemedlet är alltså uppdelat i två delar, studiebidrag och studielån. Vid ansökan om studiemedel anges om man enbart önskar studiebidraget eller om CSN även ska betala ut lånet. Beloppet på studielån år 2017 var 1792kr per vecka.   studielån.png

Hur stort är studielån och studiebidrag?

  Det är två faktorer som avgör hur stort studielån du kan få via CSN. Det är i hur stor utsträckning du studerar samt hur lång utbildningen är. Vid studier på heltid var studielånet år 2017 på 1792kr per vecka. Studiebidraget var då på 712kr per vecka.   Utöver denna bas går det att söka studielån med vissa tillägg. Det går att få tillägg om det finns barn i familjen. Vid ett barn är tillägget 147kr och sedan ökar det succesivt upp till 339kr för fyra barn.   I det fall du har vårdnaden om ett barn som maximalt är 18 år kan du även teckna tilläggslån på 887kr per vecka. Det krävs däremot att du minst är 25 år och tidigare haft inkomst från ett arbete på en viss nivå. Även merkostnadslån kan öka lånebeloppet. Beloppet varierar och beror på specifika högre kostnader som är knutna till studierna.   Det går att ansöka om studiebidrag utan att ansöka om studielån. Det är däremot mycket få som väljer att studera utan studielån.  

Vad krävs för att få studielån?

  Det finns ett par krav faktorer som måste vara uppfyllda för att studiemedel (studiebidrag + studielån) ska beviljas.

 • Rätt utbildning – Nästan alla utbildningar som sker på högskola eller universitet ger rätten till att få studiemedel. Men det finns undantag.
 • Registrerad – Registrering krävs på studier som motsvarar de veckor samt poäng som gäller för det belopp som avses som studiemedel.
 • Tid – Studierna måste ske till minst 50% (kan vara flera kurser som tillsammans når denna nivå) samt i minst 3 veckor
 • Ålder – Du får max vara 56 år. Däremot minskar möjligheterna till lån från 47 års ålder.
 • Studieresultat – För att få fortsatt studiemedel krävs att du uppnått 62,5% av de högskolepoäng som du kunnat få under de första 40 veckorna under studierna. Efter dessa veckor är kravet 75%. Når du inte upp till dessa nivåer måste du först klara fler poäng innan medel kan betalas ut.
 • intyg Om studier sker utomlands kan ibland intyg krävas. I Sverige sker rapportering i de flesta fall helt automatiskt från skolorna till CSN.

 

När sker återbetalning?

  Första återbetalningstillfället uppstår i januari minst sex månader från att sista utbetalningen av studiemedlet genomfördes. Det betyder att om sista utbetalningen var i november kommer återbetalning ske tidigast januari 14 månader senare.   Om du påbörjat återbetalning och sedan fortsätter med studier sker paus i återbetalning. Däremot behöver återbetalning påbörjas direkt efter att studierna är slut. Någon betalningsfri period uppstår alltså inte igen.   Löptiden på ett studielån är maximalt 25 år och lånet ska även vara helt återbetalt innan du är 60 år. Tecknas lån vid en ålder av 55 år måste alltså hela beloppet vara återbetalt på fem år.   Eftersom det finns ett lägsta belopp som måste betalas på ett lån varje år kan mindre lån bli återbetalade snabbare än på 25 år. År 2017 var detta belopp på 6720kr. Återbetalningstiden kan även automatiskt ändras av CSN vilket därmed påverkar månadskostnaden. Detta kan ske om studier återupptas, vid återtaget återkrav, extra inbetalning sker, en del av skulden har skrivits av eller återkrav uppstår. Med andra ord att den totala lånesumman ändrats på annat sätt än förväntad amortering.   Hur stort belopp som ska betalas varje månad beror därmed på skuldens storlek, löptid samt räntenivå. Betalning kan ske via autogiro, E-faktura eller pappersavi.   Hur stort lånet är går att se genom att logga in på CSN.se.   Nedsättning Det går att ansöka om att få betala mindre årsbelopp än gällande amorteringsplan. Det kan då ske i maximalt tre år och sker i så fall av hänsyn till lägre inkomst alternativt ”synnerliga skäl”.  

Vad finns för avgifter och ränta på ett studielån?

  En uppläggningsavgift dras på 150kr per halvår. Denna summa dras automatiskt av vid första utbetalningstillfället. Någon annan avgift eller ränta betalas inte under tiden som lånet betalas ut (studietiden). Däremot uppstår en räntekostnad från första utbetalningstillfället. Räntan på studielånet var under 2017 på 0,34%. Denna räntesats beräknas ut varje år och ska vara ett snitt på de tre senaste årens upplåningskostnad för staten. Generellt är det en mycket låg ränta på studielånet. Till skillnad mot andra lån går det däremot inte att göra ränteavdrag för räntekostnaden.   Skulle det däremot visa sig att du fått ett större belopp i studiestöd än du borde fått uppstår en högre ränta på det belopp som ska återbetalas. När detta uppstår kallas det för att CSN gör ett återkrav och räntan var år 2017 på 2,88%. Den räntekostnaden får däremot dras av via ränteavdrag. Vid betalning av för lågt belopp, vilket gör att resterande summa måste betalas vid ett senare tillfälle, uppstår även tilläggsavgift på 6% på kvarvarande belopp.   Om en betalning inte sker i tid skickar CSN ut en påminnelse på studielånet. I detta fall uppkommer en avgift på 450kr.  Måste CSN lämna kravet till Kronofogden uppstår en ytterligare kostnad på 600 kr. (All info grundar sig på lån som är tagna efter 30 juni 2001. Tidigare lån har andra regler både gälande räntesats och amortering)    

Är studielån samma sak som studentlån?

  Nej, ett student lån är ett lån för studenter med låg inkomst.   En del långivare erbjuder detta lån och dessa lån ska enbart ses som komplement till studielånet. Då studielånet har lägre ränta och fördelaktigare amorteringstid är studentlånet inte ett tydligt alternativ mot att ta studielån.    

Vanliga frågor

Vi vill att du ska känna dig trygg när du ansöker om lån via oss. Om du är du osäker på något, läs gärna igenom våra Frågor & svar, eller kontakta vår kundservice på 0770-221 222.

Vad är skatteavdrag?

Skatteavdrag är en subvention från staten att 30 % av din räntekostnad är avdragsgill i din deklaration. Detta betyder att du i verkligheten betalar 70 % av räntekostnaden efter skatt

Varför ska jag använda Consector?

För dig som vill slippa förhandla med bankerna och belastas av flera kreditupplysningar så kan Consector göra jobbet åt dig. Vi konkurrensutsätter ditt kreditengagemang så att du ges möjlighet att sänka dina lånekostnader. Bankerna konkurrerar om dig så att du kan få bästa möjliga villkor för din kreditsituation. Dessutom så sparar du tid med vår tjänst. Sammanfattningsvis så är Consector en låneförmedlare med bred kunskap om kreditmarknaden som står på kundens sida för att kunna ge dig marknadens bästa villkor.

Kan räntan ändras på mitt privatlån?

Räntan är priset för att låna pengar. Bankerna gör individuella bedömningar på vilken ränta de kan låna ut till. Beroende på risk och marknadsläge kan räntan komma att ändras om du har valt rörlig ränta. Enligt Konsumentkreditlagen måste det framgå på skuldebrevet att banken har rätt att ändra räntan, samt under vilka förutsättningar detta får ske. Generella ränteändringar meddelas via annonser, utskick eller kontoutdrag.

När betalas lånet ut?

Ditt lån betalas ut 3-5 dagar efter att banken har mottagit ditt signerade skuldebrev.

Hur lång tid tar det att få svar på din ansökan?

Vissa av våra samarbetspartners svarar dig inom några minuter. I huvudsak så får du svar från majoriteten av Consectors samarbetspartners inom 24 timmar.

Kan jag tacka nej till erbjudanden via Consector?

Du kan tacka nej till erbjudanden från Consector och du betalar ingenting för att använda vår webbtjänst. Inga anbud är bindande.

Behöver jag amortera på mitt privatlån?

Ett privatlån amorteras enligt vald återbetalningsplan. Du kan välja återbetalningstid från 1 till 18 år vilket påverkar din månadskostnad. Se lånekalkylatorn

Hur ansöker jag om privatlån?

Du ansöker via vår webbtjänst. Kom igång här

Hur beräknas räntan på mitt privatlån?

Ränta beräknas från den dag då lånet har utbetalats. Om du amorterar så beräknas räntan på resterande belopp. Bankerna har fri räntesättning och bedömer dig på individuell basis. Det finns därmed ingen lag som reglerar bankernas räntesättning.

Kan jag ansöka om privatlån även om jag har en betalningsanmärkning?

Consector har samarbete med aktörer som tillhandahåller krediter till personer med betalningsanmärkningar. Kontakta oss på 0770-22 12 22 eller ansök.

Hur mycket kan jag låna via Consector?

Detta beror helt på din årsinkomst och betalningsförmåga samt din kreditvärdighet. Inom privatlån är intervallet 10 000 kr upp till 600 000 kr. Genom att addera en medsökande kan du öka dina chanser att få låna. För att veta exakt hur mycket du kan låna är det enklast att du gör en  en ansökan.

Hur kan jag få lägre räntekostnader på mitt privatlån med hjälp av Consector?

Consector samarbetar med flera banker och skapar en upphandling där bankerna konkurrerar om dig som kund. Detta resulterar ofta i bättre villkor för dig som kund.

Hur lång är min återbetalningstid på mitt privatlån?

För privatlån är amorteringstiden 1 år till 18 år.

Kan jag ta ett privatlån om jag är pensionär?

Ja, ange din månadsinkomst före skatt, ansök här.

Kostar det något att använda Consectors webbtjänst för privatlån?

Vår tjänst är helt kostnadsfri för dig som kund och du betalar inga extra kostnader för att använda vår tjänst. Consector får ersättning från våra samarbetspartners vid utbetalt och förmedlat lån. I och med att bankerna inte behöver anskaffa kunden själva via reklam eller marknadsföring så kan de ge en del av sin kundanskaffningskostnad till Consector.

Om jag har A-kassa, kan jag ansöka om privatlån?

Med A-kassa så anser många av våra långivare att du inte har en stadigvarande inkomst och det kan därför vara svårare att få ett lån. Däremot gör bankerna en individuell bedömning av din betalningsförmåga. Gå till Ansök

Om jag är provanställd, kan jag ansöka om privatlån?

Så länge du kan påvisa att du har en stadigvarande inkomst så har du möjlighet att få lån. Bankerna gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga. Gå till Ansök

Om jag är student, kan jag ansöka om privatlån?

Ett krav från våra samarbetspartners är att du som kund har en stadigvarande inkomst. Som student så är det ofta sällsynt. Men om du kan påvisa en inkomst så gör bankerna en individuell bedömning.

Vad krävs för att ansöka om privatlån hos Consector?

Du skall vara minst 18 år gammal och vara anställd med en minimum lön om 120 000 kr per år eller 10 000 kr i månanden. Dessutom måste du vara folkbokförd i Sverige.

Hur mycket betalar jag per månad?

Detta går inte att avgöra på förhand. Däremot efter att du ansökt så kommer du får se vilken ränta, ändra återbetalningstid och belopp för att se din specifika månadskostnad. Genom att använda vår lånekalkyl får du en god överblick av din ungefärliga månadskostnad.

Kan jag ändra lånebelopp?

Ja du kan ändra lånebeloppet om du gör det inom 5 dagar från att du tilldelats anbudet. Kontakta Consector kundtjänst via Tel 0770-221222 alt. Maila kundservice@consector.se

Är min ansökan bindande?

Din ansökan är inte bindande. Först när du skrivit på skuldebrevet så är din ansökan bindande. Dock ångerrätt i 14 dagar enligt gällande lag.

Vad är räntefria lån?

Detta är lån utan ränta. Var dock noga med att titta på den effektiva räntan som inkluderar uppläggningsavgifter och aviseringskostnader. Den effektiva räntan kommunicerar den verkliga kostnaden för lånet.

Betygsätt Studielån hos Consector

5 av 5 baserat 53 röster