Lån till studier utan CSN? Consector hjälper dig till ett privat studentlån!

 • Studielån från 2,90% ränta
 • Låna upp till 600 000 SEK till studier
 • Jämför 30 banker & kreditinstitut

Vi på Consector förhandlar Studielån åt dig. Du behöver bara fylla i en ansökan, så jämför vi bankernas lån & räntor – kostnadsfritt & endast en kreditupplysning.

Kundbetyg för Consector

Consector får utmärkt betyg på Trustpilot

“Bra handläggare, snabb uppföljning, bra information om banken. Kan verkligen rekommendera detta företag till alla som vill förbättra sin privatekonomi.”

— Paula

30 banker och kreditinstitut - Hitta ditt låneerbjudande

Ange det belopp du vill låna inklusive befintliga lån du vill lösa. Du kan låna mellan 10 000 - 600 000 kr.
Kostnad ca: Kostnad: 0 kr / mån
Kostnaden är ett endast ett exempel.
Tips för att få ned månadskostnaden:
 • Sök lånet över fler år
 • Lägg till en medsökande
Belopp för att lösa lån: Belopp till annat:

Få låneerbjudanden från upp till 30 banker!

Säkert & kostnadsfritt
Genom att skicka in ansökan godkänner jag Consectors villkor*

*Den lägsta räntan som erbjuds av våra samarbetspartners på privatlån är 2,90 %, effektiv ränta 2,94%. Räntan du/ni erhåller är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och din privatekonomiska situation, nominell ränta från 2,90 % - 29,33 %. Våra samarbetsbanker erbjuder återbetalningstid från 1 till 20 år, uppläggningsavgift från 0 kr till 795 kr och aviavgift 0 kr till 40 kr. Ex. annuitetslån 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger månadsbetalningar om 1881 kr och totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

Några av våra samarbetspartners

Vad är Studielån?

Studielån är den del av studiemedlet från CSN som utbetalas som lån. Studiemedlet är alltså uppdelat i två delar, studiebidrag och studielån. Vid ansökan om studiemedel anges om man enbart önskar studiebidraget eller om CSN även ska betala ut lånet. Beloppet på studielån år 2017 var 1792kr per vecka.

Hur stort är studielån och studiebidrag?

Det är två faktorer som avgör hur stort studielån du kan få via CSN. Det är i hur stor utsträckning du studerar samt hur lång utbildningen är. Vid studier på heltid var studielånet år 2017 på 1792kr per vecka. Studiebidraget var då på 712kr per vecka. Utöver denna bas går det att söka studielån med vissa tillägg. Det går att få tillägg om det finns barn i familjen. Vid ett barn är tillägget 147kr och sedan ökar det succesivt upp till 339kr för fyra barn. I det fall du har vårdnaden om ett barn som maximalt är 18 år kan du även teckna tilläggslån på 887kr per vecka. Det krävs däremot att du minst är 25 år och tidigare haft inkomst från ett arbete på en viss nivå. Även merkostnadslån kan öka lånebeloppet. Beloppet varierar och beror på specifika högre kostnader som är knutna till studierna. Det går att ansöka om studiebidrag utan att ansöka om studielån. Det är däremot mycket få som väljer att studera utan studielån.

Vad krävs för att få studielån?

Det finns ett par krav faktorer som måste vara uppfyllda för att studiemedel (studiebidrag + studielån) ska beviljas.

 • Rätt utbildning – Nästan alla utbildningar som sker på högskola eller universitet ger rätten till att få studiemedel. Men det finns undantag.
 • Registrerad – Registrering krävs på studier som motsvarar de veckor samt poäng som gäller för det belopp som avses som studiemedel.
 • Tid – Studierna måste ske till minst 50% (kan vara flera kurser som tillsammans når denna nivå) samt i minst 3 veckor
 • Ålder – Du får max vara 56 år. Däremot minskar möjligheterna till lån från 47 års ålder.
 • Studieresultat – För att få fortsatt studiemedel krävs att du uppnått 62,5% av de högskolepoäng som du kunnat få under de första 40 veckorna under studierna. Efter dessa veckor är kravet 75%. Når du inte upp till dessa nivåer måste du först klara fler poäng innan medel kan betalas ut.
 • IntygOm studier sker utomlands kan ibland intyg krävas. I Sverige sker rapportering i de flesta fall helt automatiskt från skolorna till CSN.

När sker återbetalning?

Första återbetalningstillfället uppstår i januari minst sex månader från att sista utbetalningen av studiemedlet genomfördes. Det betyder att om sista utbetalningen var i november kommer återbetalning ske tidigast januari 14 månader senare. Om du påbörjat återbetalning och sedan fortsätter med studier sker paus i återbetalning. Däremot behöver återbetalning påbörjas direkt efter att studierna är slut. Någon betalningsfri period uppstår alltså inte igen. Löptiden på ett studielån är maximalt 25 år och lånet ska även vara helt återbetalt innan du är 60 år. Tecknas lån vid en ålder av 55 år måste alltså hela beloppet vara återbetalt på fem år. Eftersom det finns ett lägsta belopp som måste betalas på ett lån varje år kan mindre lån bli återbetalade snabbare än på 25 år. År 2017 var detta belopp på 6720kr. Återbetalningstiden kan även automatiskt ändras av CSN vilket därmed påverkar månadskostnaden. Detta kan ske om studier återupptas, vid återtaget återkrav, extra inbetalning sker, en del av skulden har skrivits av eller återkrav uppstår. Med andra ord att den totala lånesumman ändrats på annat sätt än förväntad amortering. Hur stort belopp som ska betalas varje månad beror därmed på skuldens storlek, löptid samt räntenivå. Betalning kan ske via autogiro, E-faktura eller pappersavi. Hur stort lånet är går att se genom att logga in på CSN.se.

Nedsättning

Det går att ansöka om att få betala mindre årsbelopp än gällande amorteringsplan. Det kan då ske i maximalt tre år och sker i så fall av hänsyn till lägre inkomst alternativt ”synnerliga skäl”.

Vad finns för avgifter och ränta på ett studielån?

En uppläggningsavgift dras på 150kr per halvår. Denna summa dras automatiskt av vid första utbetalningstillfället. Någon annan avgift eller ränta betalas inte under tiden som lånet betalas ut (studietiden). Däremot uppstår en räntekostnad från första utbetalningstillfället. Räntan på studielånet var under 2017 på 0,34%. Denna räntesats beräknas ut varje år och ska vara ett snitt på de tre senaste årens upplåningskostnad för staten. Generellt är det en mycket låg ränta på studielånet. Till skillnad mot andra lån går det däremot inte att göra ränteavdrag för räntekostnaden. Skulle det däremot visa sig att du fått ett större belopp i studiestöd än du borde fått uppstår en högre ränta på det belopp som ska återbetalas. När detta uppstår kallas det för att CSN gör ett återkrav och räntan var år 2017 på 2,88%. Den räntekostnaden får däremot dras av via ränteavdrag. Vid betalning av för lågt belopp, vilket gör att resterande summa måste betalas vid ett senare tillfälle, uppstår även tilläggsavgift på 6% på kvarvarande belopp. Om en betalning inte sker i tid skickar CSN ut en påminnelse på studielånet. I detta fall uppkommer en avgift på 450kr. Måste CSN lämna kravet till Kronofogden uppstår en ytterligare kostnad på 600 kr. (All info grundar sig på lån som är tagna efter 30 juni 2001. Tidigare lån har andra regler både gälande räntesats och amortering)

Är studielån samma sak som studentlån?

Nej, ett studentlån är ett lån för studenter med låg inkoms En del långivare erbjuder detta lån och dessa lån ska enbart ses som komplement till studielånet. Då studielånet har lägre ränta och fördelaktigare amorteringstid är studentlånet inte ett tydligt alternativ mot att ta studielån.

Kreditinformation om våra privatlån

Lånebelopp 20 000 - 600 000 kr
Återbetalningstid 1 - 20 år
Räntesats 2.90 % - 29.00 %

Hos Consector får du en individuell ränta som bestäms utifrån dina inkomster och utgifter, din kredithistorik samt övriga lån.

Betygsätt Studielån hos Consector

5 av 5 baserat 55 röster