Consector Förklarar
Tips för ett billigare båtägande

Tips för ett billigare båtägande


Att ha båt är som att stå i duschen och riva sönder tusenlappar, heter det ju. Men det behöver inte vara så. Låt oss titta på hur du kan få ett trevligt båtliv till en rimlig penning.


Med 80 000 sjöar och 50 000 öar längs kusterna är Sverige ovanligt väl lämpat för båtliv. Bara tre länder i världen har också fler båtar per person än Sverige, nämligen Finland, Norge och Canada. Så det går uppenbarligen att ha båt. Om du bara tänker dig för behöver det inte bli alltför kostsamt.


De stora kostnaderna för båtägaren finns normalt bland de här posterna:

  • Sommarplatsen
  • Vinterplatsen
  • Underhållet
  • Försäkringen
  • Värdeminskningen


Vi går igenom dem en och en och ser hur du kan få kontroll över kostnaderna.

 
Sköt båten själv – Du kan spara ett stort antal tusenlappar varje år genom att inte lämna över underhållet av båten till ett varv. Det är så klart lockande att bara lämna in nyckeln och veta att lilla båten blir omhändertagen, men det kostar massor.


Gör det själv istället. Spruta rent botten. Vinterkonservera motorn och vattentanken. Byt bränsle- och oljefilter. Bottenmåla, polera, vaxa. Allt det kan du lära dig, och det är bra träning.


Gör en grej av båtdagarna på hösten och våren. Aktivera familj och vänner, ta med matsäck, njut av vårsolen och friska luften och kroppsarbetet.

 
Vinterförvara båten ute – Vinterförvaring i varmhall är förstås skonsamt för båten, men det är väldigt dyrt. Och ska du ha den i kallhall, kan du lika gärna ha den utomhus. Skaffa ordentliga bockar och en rejäl presenning. Gör en ordentlig konservering för att motverka rost och sprickbildning. Åk sedan hem till värmen och glöm bort båten under några månader.

 
Satsa på en snåldiesel – Du har väl hört om stockholmarna som skulle ut på båtsemester, men när de kom till Vaxholm var bensinen slut, och när de tankade gick hela semesterkassan åt. Båtar har inga hjul, och det kräver massor av energi att hela tiden tvinga fram dem genom vattenmassorna.


Men om du väljer en båt som glider sakta genom vattnet istället för att dåna fram, och som drivs av en inombords dieselmotor istället för två stora utombordare, då har du en bränsleekonomi som dina kamrater bara kan drömma om. En tankning varje sommar!

 
Jämför försäkringar – Innan du tecknar en försäkring är det en bra idé att höra med lite olika försäkringsbolag och jämföra dels priset men även nivån på självriskerna och vad som överhuvudtaget ingår. Återigen är det så att en snål inombordare ger lägre försäkring. Inombordare är helt enkelt inget som blir stulet särskilt ofta.

 
Köp begagnat – Att gissa båtpriser är som att förutspå vädret utan att titta ut genom fönstret. Det finns pyttesmå, öppna båtar som är jättedyra, och det finns stora bobåtar som är förvånande billiga. Men en sak kan man var säker på: Nya båtar tappar i värde.


Köper du en ny båt får du räkna in en betydande värdeminskning tills det är dags att sälja. Du kommer helt enkelt inte få tillbaka det du betalade. Däremot kan en del begagnade båtar stå sig ganska bra i värde. Men då ska det vara en populär och efterfrågad båt som håller en viss kvalitet, så att den fortfarande är i hyggligt skick när det blir dags att sälja. Du kan skaffa dig en bild av det här genom att läsa båtannonserna regelbundet under lång tid.


Ofta när du köper begagnat får du dessutom mycket på köpet, som annars skulle kosta ett antal långsjalar att införskaffa. Tampar, radio, GPS, ekolod, VHF, brandsläckare, extra batterier osv. Det gör sitt till.

 
Hitta en trevlig båtklubb – Att ha båten på ett varv eller en professionell marina är praktiskt. Du får bra service, båten ligger väl skyddad och övervakad, och du behöver inte leverera några arbetspass. Skönt. Men dyrt.


Om du istället går med i en båtklubb, blir kostnaden per säsong betydligt lägre. Du får ett umgänge på köpet. Å andra sidan krävs det nu lite mer av dig. Du kanske måste sitta uppe en eller ett par nätter för att hålla koll på klubbens båtar. Du kanske måste vara med och jobba någon dag på hösten och våren. Du måste engagera dig, mer eller mindre, och det kanske kan bli lite väl mycket umgänge ibland beroende på tycke och smak. Å andra sidan kanske klubben har en fin klubbholme där du och familjen eller vännerna kan tillbringa härliga sommardagar och sommarnätter under åratal framöver.


Ett tredje alternativ kan vara att ha en sommarplats vid en kommunal brygga. Det brukar vara billigt, och det ställer inga krav på engagemang. Å andra sidan är det då ofta en oövervakad brygga utan stängsel, så beroende på var den ligger kan din båt ligga mer eller mindre säkert.


Både klubbar och kommunala bryggor kan ha ganska långa köer. Ställ dig i kö så fort tanken på att skaffa båt dyker upp. Sen kan du leta efter den rätta båten medan kön minskar.


Svenska sommaren, årets vackraste vecka, heter det ju. Det kan vi tyvärr inte göra något åt, men båtekonomin går att ordna. God tur!